Get Adobe Flash player

Search

Categories

Eerste zware storm sinds 2007

Op maandag 28 oktober wordt de eerste zware storm sinds 2007 verwacht.
De weermodellen geven voorspellingen tussen windkracht 8 en windkracht 10.
Veel belangrijker zijn de korte zware windstoten. Er worden windstoten verwacht van tussen de 90 km/h in het land tot 150 km/h op de wadden.
Windstoten van 130 km/h werden in de afgelopen 20 jaar slecht tweemaal gemeten. Als saillant detail kan ik vermelden dat de laatste harde windstoot op 27 oktober 2002 plaatsvond, dus exact 11 jaar geleden.

De koers van het lagedrukgebied dat ‘het gaat doen’
Zondagmiddag bevindt het toekomstige ’stormlagedrukgebied’ zich nog redelijk inactief boven de Atlantische Oceaan. Zondagavond schuift het in windsterkte toenemend naar het zuidwesten van Engeland. Vooral ten zuiden van deze stormdepressie ontwikkelen vurige winden, met in het Kanaal en aan de kusten van Frans Bretagne en Normandië op grote schaal storm. Wat vervolgens de exacte koers zal worden is nog enigszins onduidelijk, maar het meest waarschijnlijke scenario (waar ook de meeste weermodellen mee uit de bus komen) is een route die via het oosten van Engeland over de centrale delen van de Noordzee loopt en vervolgens via noordelijk Denemarken verder gaat. Ondertussen diept de stormdepressie uit, onder een actief deel van de straalstroom, en nemen de windsnelheden alleen maar toe. Sterker nog, het HIRLAM model berekent orkaankracht rondom de depressie, 12 Bft, maar die visie wordt niet ondersteund door de andere modellen.

De verwachting is dat de wind in de loop van de maandagmiddag in windkracht afneemt.
Wij zullen morgen opmerkelijke foto’s en berichten omstreeks het weer in de regio Koggenland en Noord-Holland op deze website plaatsen.

Indien u een opmerkelijke foto omtrend het weer van maandag ter publicatie heeft, kunt u deze toezenden aan Info@MeteoKoggenland.nl