Get Adobe Flash player

Search

Categories

Geen categorie

Groot onderhoud

Deze week vindt er groot onderhoud plaats aan het weerstation.

[Update 1 juni 2015]
Er waren diverse storingen met verbindingen, deze zijn opgelost.
De meetinstrumenten hebben onderhoud gehad en zijn opnieuw afgesteld.

 

Eerste zware storm sinds 2007

Op maandag 28 oktober wordt de eerste zware storm sinds 2007 verwacht.
De weermodellen geven voorspellingen tussen windkracht 8 en windkracht 10.
Veel belangrijker zijn de korte zware windstoten. Er worden windstoten verwacht van tussen de 90 km/h in het land tot 150 km/h op de wadden.
Windstoten van 130 km/h werden in de afgelopen 20 jaar slecht tweemaal gemeten. Als saillant detail kan ik vermelden dat de laatste harde windstoot op 27 oktober 2002 plaatsvond, dus exact 11 jaar geleden.

De koers van het lagedrukgebied dat ‘het gaat doen’
Zondagmiddag bevindt het toekomstige ’stormlagedrukgebied’ zich nog redelijk inactief boven de Atlantische Oceaan. Zondagavond schuift het in windsterkte toenemend naar het zuidwesten van Engeland. Vooral ten zuiden van deze stormdepressie ontwikkelen vurige winden, met in het Kanaal en aan de kusten van Frans Bretagne en Normandië op grote schaal storm. Wat vervolgens de exacte koers zal worden is nog enigszins onduidelijk, maar het meest waarschijnlijke scenario (waar ook de meeste weermodellen mee uit de bus komen) is een route die via het oosten van Engeland over de centrale delen van de Noordzee loopt en vervolgens via noordelijk Denemarken verder gaat. Ondertussen diept de stormdepressie uit, onder een actief deel van de straalstroom, en nemen de windsnelheden alleen maar toe. Sterker nog, het HIRLAM model berekent orkaankracht rondom de depressie, 12 Bft, maar die visie wordt niet ondersteund door de andere modellen.

De verwachting is dat de wind in de loop van de maandagmiddag in windkracht afneemt.
Wij zullen morgen opmerkelijke foto’s en berichten omstreeks het weer in de regio Koggenland en Noord-Holland op deze website plaatsen.

Indien u een opmerkelijke foto omtrend het weer van maandag ter publicatie heeft, kunt u deze toezenden aan Info@MeteoKoggenland.nl

 

Is de zomer van 2013 begonnen?

20120621-230226.jpgVandaag wordt de eerste echter zomerse dag verwacht. Het KNMI meldt dat het vandaag, maar vooral morgenmiddag, op veel plaatsen tropisch warm wordt.
Flinke perioden met zon, maar ook hoge (sluier)bewolking. De kans op een bui is klein. De temperatuur loopt snel op en de maxima liggen in het algemeen tussen de 28 en 32 graden, vlak aan zee en nabij grote wateroppervlakten enkele graden lager. Morgen neemt de kans op onweer in de loop van de dag toe. Om het onweer te volgen/tracken verwijzen wij graag naar onze radar.

Wij zullen eveneens verslag doen van het onweer in de regio. Heeft u mooie onweerfoto’s? Wij willen deze graag publiceren!

Vanaf donderdag dalen de temperaturen tot 15/17 graden. De kans op neerslag neemt dan eveneens toe.

 

Toename onweer bedreiging voor ozonlaag

Klimaatverandering veroorzaakt hogere onweerswolken en die vormen een nieuwe bedreiging voor de ozonlaag, beweren Amerikaanse wetenschappers.

De toename van zomeronweer is een gevolg van de opwarming van het klimaat. Onweerscomplexen worden hierdoor talrijker en krachtiger, toonde eerder klimaatonderzoek aan.

De opwaartse luchtstromen in de krachtigste onweerscomplexen kunnen op vele kilometers hoogte soms de stratosfeer bereiken, waar ze vervolgens waterdamp ‘injecteren’ in de ozonlaag, aldus de onderzoekers.

Dat water zorgt er op zijn beurt voor dat aanwezig stabiel chloor- en broomgas wordt omgezet in vrije radicalen, die ozon afbreken.

Huidkanker

Het risico op schade door ultraviolette straling neemt daarmee toe. Onder een dunnere ozonlaag verbranden mensen sneller en is ook het gevaar van het ontstaan van huidkanker groter. Dit zeggen onderzoekers van de prestigieuze Harvard Universiteit, naar aanleiding van hun publicatie in Science.

De Amerikanen waarschuwen dat aantasting van de ozonlaag niet alleen schadelijk is voor mensen, maar voor vrijwel alle levensvormen op het aardoppervlak. Zo kan ultraviolette straling ook de bladeren van planten beschadigen, wat op zijn beurt weer gevolgen kan hebben voor de landbouw.

Kinderen

“Zoals ik het zie, gaat dit niet zomaar over volksgezondheid”, zegt James Anderson, professor in atmosferische chemie en hoofdauteur van de studie. “Dit gaat over de vraag of je de zon in kunt stappen, over je kinderen en hun gezondheid.”

“We weten natuurlijk niet precies hoe snel de frequentie en de intensiteit van de onweersstormen zal toenemen, dus we kunnen er geen tijdschaal aan hangen, maar de kern van de zaak is eenvoudig en helder, omdat we de chemie erachter begrijpen.”

Jubileumverdrag

In september is het 25 jaar geleden dat wereldleiders het Montréal-protocol overeenkwamen. Dit succesvolle VN-verdrag voorziet in het terugdringen van de uitstoot van CFK’s, een andere ozonbedreigende factor.